Tanjas Jordmorside

 

Her kommer noen spm og svar som jeg har levert på nrk nett for vell et år siden!

 

 

 

 

Når kan jeg bli gravid?
De aller fleste har eggløsning midt i syklusen. Det vil si ca 14 dager etter menstruasjonens første dag. Er man usikker, kan man få kjøpt eggløsningstester på nett eller på apoteket for å finne eksakt eggløsningstidspunkt.
Dette varierer fra kvinne til kvinne, og også ut fra sykluslengde. Det vanligste er en 28 dagers syklus. Man burde ikke bruke ”sikre” dager som prevensjon. Dette fordi sædcellene kan overleve flere dager etter samleie.

Hva er første tegn på at man er gravid?
Det første sikre tegnet er uteblivelse av menstruasjon. En positiv graviditetstest er også et sikkert tegn. Andre tegn er slapphet, tretthet og ømme bryster. Et annet sikkert tegn er barnespark; men de fleste merker ikke dette før ca 18 uke.

Er graviditetstester presise?
Det er mange forskjellige tester på markedet. De aller fleste er ganske sikre. Dog kan man få et feilaktig negativt resultat om man tar testen for tidlig. Dette er fordi ulike kvinner danner ulik mengde av Hcg, som er det hormonet testen måler.

Hvor tidlig etter befruktning kan man få svar?
De fleste tester kan taes rett etter uteblitt menstruasjon. Noen tester kan taes tidligere, allerede noen dager etter eggløsning. (rfsu)

Kan jeg selv finne ut om det er gutt eller jente?
Det finnes mange myter rundt dette. Blant annet er det en kalender man kan gå inn på for å sjekke kjønn. Da fyller man ut hvilken dag befruktningen sannsynlig skjedde, og dermed skal man kunne si hvilket kjønn som forventes. Det er 50% sjanse for at testen får rett… Den eneste sikre metoden er ved ul- er ikke 100% sikkert, men nesten.

Hvordan forholder jeg meg til brystbetennelse?
Har man allerede fått brystbetennelse, må man oppsøke sykehus, helsestasjon eller lege for behandling. Har man en skikkelig betennelse, må man ha antibiotika. Er det en begynnende betennelse kan man kanskje klare seg med hyppig amming og pumping, for at man skal få tømt brystene tilstrekkelig. Unngå kulde og trekk. Det beste er å ta symptomene på begynnende betennelser før man blir syk. Det å amme i forskjellige stillinger for å få tømt brystene tilstrekkelig, er et viktig forebyggende tiltak. Massering av harde ”kuler” i brystene samtidig som man pumper ut melk, eller ammer er kjempefint. Da kan man unngå tette melkeganger, og oppvekst av bakterier.

Hva slags smertelindring kan jeg få under svangerskapet?
Her er det litt forskjell mellom fødeavdelingene. Men man tilbys alt fra akupunktur, massasje, bad, dusj, epidural , pudendal, tns og steriltvannspapler. Dette kan man sjekke på de lokale sykehusenes hjemmesider på internett. Hva de ulike smertestillende går ut på- kan man lese om i bøkene man får på 1. kontroll hos jordmor eller lege.

Når skal man føle bevegelse?
Det er veldig forskjellig fra person til person. Er man førstegangsgravid, kjenner man det ofte senere enn fleregansgravide. Dette kan også være fordi man da vet hvordan spark/bevegelser kjennes ut. Som 1 gangsfødende kjenner de fleste bevegelse rundt uke 20. For fleregangsfødende gjerne 1 mnd tidligere.

Hvordan finner jeg ut termin?
Man skriver ned datoen for siste menstruasjons 1. dag. Man kan gå inn på nettet( f.eks barn i magen.com) skrive ned datoen og datoen kommer automatisk. Man kan også ringe jordmor på helsestasjonen. Den mest sikre termindatoen får man ved 18 ukers ultralyd, som alle gravide får tilbud om.

Er amming brukbar prevensjon?
Ja, men den er ikke 100% . Det sies at det er like sikkert som p-piller, men da må man fullamme. Dvs at barnet ikke må få noe annet å spise eller drikke( ikke engang vann). Man må amme også på natten. Gjelder de første 6 mnd etter fødsel- og man kan ikke ha hatt menstuasjon. Det kommer alltid en eggløsning før en menstruasjon.

Når kan jeg bli gravid igjen?
Vi har jo eksempel på de som blir gravide bare noen få måneder etter fødsel. De aller fleste har nok godt av å vente litt lengre. Småbarnsperioden kan for noen være ganske slitsom, så ny graviditet kan man med fordel vente med til man selv føler man har overskudd til en graviditet og flere barn. Vi har ingen regel på hva som er mest gunstig fysisk sett.

Hvor tidlig kan barn overleve en for tidlig fødsel?
I Norge har man en grense på når man forsøker å redde liv på 24 uker. I dag er overlevelsesprognosen ganske god for premature barn, men senskader jo tidligere et barn blir født, jo større risiko for senskader.

Hva er innbilt svangerskap?
Innbilt svangerskap er svært sjelden. Jeg har personlig kun sett det en gang. Kvinnen har da et desperat sterkt ønske om å bli gravid. Normalt har en kvinne med innbilt svangerskap alle svangerskapssymptomer. Hun kjenner til og med fosterbevegelser. Tilstanden er ofte en følelsesmessig reaksjon, og det kan av og til skyldes hormonell ubalanse. Kvinnen er i en psykisk tilstand hvor hun virkelig tror at hun er gravid til tross for at hun ikke er det. Det kan være svært vanskelig å overbevise disse kvinnene om at de faktisk ikke er gravide- til tross for at man på ultralyd ikke ser noe barn. Magen kan faktisk være stor og til en viss grad se gravid ut. Disse kvinnene trenger mye støtte og psykisk hjelp.

Hvilken sovestilling bør jeg velge?
Velg en sovestilling som du er konfertabel med. Mageleie begrenser seg selv når magen vokser. Flatt ryggleie anbefaler man ikke, pga ”vena cava syndrom”. Man har en stor blodåre i ryggen, som ved ryggleie i høygravid tilstand avklemmes. Den gravide vil da bli svimmel, og barnet får redusert blodtilførsel.

Kan jeg ha sex under svangerskap?
Sex under svangerskap er helt ok. Har man derimot truende for tidlig fødsel, eller store blødninger, kan det hende man blir frarådet samleie en periode.

Kan jeg trene?
Trening er bare sunt, og anbefales på det sterkeste. Det hjelper den gravide å være i form til en fødsel, og man unngår en alt for stor vektøkning. Når man snakker om trening, kan det være alt fra gåturer, til aerobic og trening med vekter. Risikosport som innebærer mye støt og fare for slag- anbefales ikke. Her er det viktig å bruke sunn fornuft. Det er ikke meningen at man skal gå ifra å være inaktiv til å bli eliteutøver i graviditeten.

Kan jeg selv finne ut om det er tvillinger?
Man kan merke det dersom man vokser unormalt mye i starten, eller kjenner unormalt mye spark over hele magen. Oppdages gjerne først ved Ultralyd i uke 18.

Kan jeg forutsi om jeg vil føde på, før eller etter termin?
Det er dessverre ingen regel for når man føder. Men har man født for tidlig flere ganger før, kan det tenkes det skjer igjen. Dersom det er stor sprik mellom egen terminberegning og ultralydterminen, kan er det vanskelig å forutse når fødselen vil skje. Vi sier alltid + - 14 dager fra termindatoen er normalt. Ca 10% føder på selve termindatoen.

Kan jeg forutse om noe vil gå galt?
Dersom man merker at babyen forandrer mønster, sparker betydelig mindre mot terminen, må man ringe fødeavdelingen for en sjekk. Har man som mor, en fornemmelse av at noe ikke er som det skal- er det bedre å ta en sjekk for mye enn en for lite. Man kan også prøve unngå det man kaller risikofaktorer i svangerskapet. Det kan være stor overvekt hos mor, røyking, alkohol og stoffmissbruk. Har man tilleggssykdommer, som diabetes, epilepsi og lignende, skal man følges opp av spesialister gjennom svangerskapet.

Får jeg bedøvelse under fødselen? Hva slags?
Dette er opp til hver enkelt gravid. Noen klarer seg fint uten smertestillende, mens andre trenger hjelp. Her vil jordmor informere og vurdere i samråd med kvinnen hvilken type smertelindring som er best, alt ettersom hvor i fødsel man er.(dvs. tidlig eller sent)

Hvor ofte bør jeg gå til kontroll når jeg er gravid? Hvor går jeg til kontroll? Må jeg betale vanlig legehonorar?
Alt av kontroller man har hos lege eller jordmor under en graviditet er gratis. Dessverre ser vi at noen fastleger fremdeles tar betalt for konsultasjonen. Dette er ikke lovlig - så blir man bedt om å betale- ring trygdekontoret å si ifra. Man velger selv hvor man vil gå i svangerskapet. Noen velger å kun gå hos jordmor, andre går kun hos lege, eller går annenhver gang hos lege og jordmor.
Man anbefales å gå 1 gang når man finner ut at man er gravid, og fra uke 24 er det en konsultasjon per måned. Når man er 36 uker gravid er det hver 14 dag, mens man skal gå 1 gang per uke når man er til termin. Ytterlige kontroller tar man ved behov. Har man tvillinger eller er ”risikogravid” vil man ha flere kontroller. Antall kontroller vurderes altså etter behov.

Hva skjer på disse kontrollene?
På alle kontroller, skal legen eller jordmora lytte på fosterlyden, måle barnets vekst, ta Blodtrykk og urinprøve. Man skal også vurdere hvordan barnet ligger. (dvs hvilken del som ligger ned- er det hode eller rumpen)På 1. kontroll fyller man ut helsekort for gravide, tar blodprøver og søker fødeplass og ultralyd. Ila svangerskapet vil man hos jordmor få informasjon om bl.a fødsel og amming.

Er det noen faresignaler jeg bør være oppmerksom på under svangerskapet?
Mangel på fosterbevegelser, eller føler man seg plutselig syk/dårlig uten at man finner en ”grunn” til det skal man ta kontakt med lege. Får man store blødninger eller vannavgang skal man også ta kontakt. Synes du magen vokser lite eller unormalt mye- kan det være lurt å få en ekstra sjekk på helsestasjonen.

Hva vil det si å ha høy og lav risikoprofil under svangerskapet?
Som nevnt tidligere, er man lav risiko, dersom man er frisk fra før ikke røyker eller bruker medisiner. Har man andre grunnsykdommer, har flere barn i magen, eller er veldig overvektig har man større risiko for komplikasjoner under svangerskap og fødsel. Er man ”godt voksen”, har man også økt risiko for komplikasjoner.

Spiller utdannelse noen rolle for hvor ofte jeg bør gå til kontroll?
Nei, alle skal ha lik oppfølging, men man kan se at personer med lav utdannelse og dårligere sosiale kår, har en viss større risiko. Men så må man ta i betraktning at livstil ofte er preget av sosiale kår. For eksempel når det gjelder kunnskap om ernæring. Dette er et vanskelig tema, og det er ikke bestandig lett å si hva som skyldes hva i ulike sammenhenger.

Jeg og fødselslegen min har dårlig kjemi. Hva gjør jeg?
På en fødeavdeling er det alltid flere leger og jormødre. Er kjemien dårlig, kan man alltids spørre pent om det er noen andre tilgjengelig. Er det på mindre steder, og det ikke er mulig å bytte, må man gjøre det beste ut av det. De fleste fødende, treffer ikke engang leger under fødsel. Det er jordmor som tar imot fødende, legen er kun tilstedet dersom ting ikke er normalt. Gjelder dette fastlegen(som ikke er fødselslege) ville jeg ha byttet lege, eller kun gått til jordmor i svangerskapet).

Hva må jeg huske på før jeg kommer på kontroll?
Husk å ta med blodprøvesvar og helsekortet. Man skal alltid ha med urinprøve på kontroll. Ellers er det lurt å skrive ned spørsmål en evt måtte ha. Det er fort å glemme når man først er på kontroll.

Er høyt blodtrykk hos mor farlig?
Ja. Det er derfor man skal gå på kontroller i svangerskapet - for å oppdage slike risikofaktorer. Har man høyt blodtrykk fra før av, vil man kunne få medisiner for det i svangerskapet. Man vil da ha hyppigere kontroller. Utvikler man høyt blodtrykk underveis i svangerskapet, i tillegg til at man får andre symptomer på svangerskapsforgiftning, vil man få hyppige kontroller.

Hvor mye vil jeg legge på meg?
Hvor mye man legger på seg er veldig avhengig av hva og hvor mye man spiser, om man er aktiv eller ikke. Dårlig kosthold kombinert med lite aktivitet, fører til vektoppgang. Er man veldig overvektig i utg.pkt, trenger man kanskje ikke gå opp i vekt i svangerskapet. Er man undervektig, må man prøve spise mer om man klarer. Svangerskapet er ikke en periode hvor man skal slanke seg, eller frotse i usunn mat. Er man normalvektig, vil man kunne gå opp 12-20 kg.

Hvor skal jeg føde?
I Norge er det fritt sykehusvalg. Man kan bestemme selv hvor man vil føde. (dersom det er plass). Jeg anbefaler folk lese om hvilket tibud de forskjellige fødeavdelingene har, og ta et val utifra hvor de tror de vil føle seg trygge. Ønsker man en naturlig fødsel, og er frisk, kan man planlegge en hjemmefødsel. Man kan også føde på alternative avdelinger, som ABC om man ønsker det. Ellers er det viktig å vite at man kan ha en alternativ fødsel på vanlig fødeavdelinger også. (slik som for eksempel det å føde i vann).

Kan ultralyd påvirke fosteret?
Vi anbefaler ikke å ta unødvendige ultralyder, fordi vi ikke kan si noe om langtidseffekten av ultralydstråler. Men er det medisinske grunner til hyppige ultralyder, veier det opp for en eventuell skadelig seneffekt. Må vurderes fra person til person- legen avgjør hva som er nødvendig.

Hva sjekkes ved hjelp av ultralyd?
Dagens ultralyd er veldig god. Man kan finne alvorlige feil hos fosteret, se hvordan morkaken fungerer, hvor den ligger plassert og man kan oppdage livstruende feil på fosteret. Det kan f.eks være store hjertefeil, som uten rett hjelp kan være dødelige. Man kan se barnets kjønn, anslå barnets størrelse, og se hvordan barnet ligger.

Hvor lenge kan jeg ta abort?
I norge er det selvbestemt abort inntil 12 uker. Man kan ta medisinske aborter inntil 18 ukers graviditet, men da må søknaden behandles i en nemnd. Grunner kan f.eks være missdannelser som ikke er forenelig med liv.

Hvilke medisinske grunner skal til for at abort tilrådes?
Se spørsmålet over.

Jeg føler at noe er galt, men har ingen spesielle symptomer. Bør jeg oppsøke lege?
Ja, men det er lurt å tenke igjennom hvorfor man tror noe er galt. Er det pga noe som er skjedd, fordi man har hørt historier om noe som gikk galt, eller fordi noe har endret seg i graviditeten? Er man i tvil- oppsøk lege/jordmor for kontroll.

Hvordan bør jeg forholde meg til blødninger under svangerskapet?
Man skal ikke blø under svangerskapet. Kommer det litt blod når du er på toalettet, for eksempel når du tørker deg er det som regel ufarlig. Årsaker til små ufarlige blødninger kan være gynekologiske undersøkelser eller samleie. Er det mye blod, dvs det renner nedover beina- ringer man fødeavdeling med en gang. Er du i tvil, ring føden for vurdering.

Hva er fosterdiagnostikk?
Fosterdiagnostikk vil si å undersøke om et foster kan ha spesielle sykdommer, kromosomfeil eller alvorlige utviklingsforstyrrelser. I Norge får noen grupper av gravide tilbud om fosterdiagnostiske undersøkelser.
Genetisk veiledning: Dersom du ønsker fosterdiagnostiske undersøkelser og du er blant dem som kan få et slikt tilbud, blir du henvist av fastlegen eller jordmor til en avdeling for medisinsk genetikk. Denne henvisningen bør skje så tidlig som mulig i svangerskapet. Her får du og partneren din en uforpliktende veiledningssamtale. Det blir samlet inn informasjon om eventuelle arvelige tilstander/bærerskap i familiene. Du får informasjon om de undersøkelsene som finnes.
Risikovurdering kromosomfeil: Kombinasjonen av tidlig ultralydundersøkelse, en tidlig blodprøve ("dobbeltest") og informasjonen om den gravides alder, kan brukes til å vurdere sannsynligheten for kromosomfeil med opp til 90 % sikkerhet. Disse undersøkelsene (ultralyd og blodprøve) gjøres uten noen risiko for å skade fosteret. En blodprøve litt senere ("trippeltest") kan også brukes, men er ikke fullt så sikker. Hvis det viser seg at det foreligger en risikoen for at fosteret har kromosomfeil, kan man gå videre med fostervannsprøve eller morkakeprøve.
Prøve fra fostervann eller morkake: En prøve fra fostervannet eller morkaken kan gi svar på om fosteret har noen av de vanligste, alvorlige, medfødte sykdommene. Prøvetakingen har en abortrisiko på 0,5 -1 %.

Hvem får så tilbud om fosterdiagnostikk?
Alle gravide som er 38 år eller mer ved fødselstermin kan i Norge få gjennomført fosterdiagnostikk hvis de ønsker det.
Dessuten tilbys fosterdiagnostikk til:

  • Gravide som tidligere selv har fått, eller partneren har fått, et barn med alvorlig sykdom eller utviklingsavvik.
  • Gravide som har økt risiko for at fosteret kan få en alvorlig, arvelig sykdom (gjelder bestemte sykdommer).
  • Gravide som må bruke medisiner som kan skade fosteret.
  • Gravide som har fått påvist utviklingsavvik hos fosteret på ultralyd.
  • Gravide som er i en livssituasjon der omsorgen for et funksjonshemmet eller sykt barn vil være svært vanskelig.
    Den gravide bestemmer selvfølgelig selv om hun vil benytte seg av tilbudet om fosterdiagnostikk. Det er viktig å tenke gjennom hvordan man vil forholde seg til et svar kom kan indikere at noe er galt. Tiden mellom prøven er tatt og til svaret kommer kan oppleves som nervepirrende og belastende. Man skal alltid ha en genetisk veiledning før en prøve taes.

    Svarene er levert av jordmor Tanja bårdsen, fødeavdeling Ahus

    Informasjon kommer snart...
  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Se "Sykehuset" på TV3....

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Se "Sykehuset" på TV3....